03-01-2022 Η ΟΤΟΕ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ Σ.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2022-2024 ________________________________________ Με ενότητα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα απαντάμε...
28-12-2021 Αγαπητοί συνάδελφοι, Σε συνέχεια της άοκνης προσπάθειας της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (της μόνης παράταξης που αγωνίζεται για την...
06-12-2021 Αγαπητοί συνάδελφοι, Η ΔΑΚΕ, πρωτοπόρος στην επίλυση των σοβαρών, αλλά και καθημερινών προβλημάτων όλων των συναδέλφων, δεν...
08-11-2021   “ Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α για τον Οικοδομικό ” 09 Νοεμβρίου, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!          Αγαπητοί συνάδελφοι, Ο...
05-11-2021 ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ -ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ Δευτεροβάθμιας  Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την...
20-10-2021 Η ΟΤΟΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,      ...
18-10-2021 Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της παράταξης μας, η επικεφαλής της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ συναδέλφισσα Ηρώ Φίλη είχε στοχευμένες...

Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα της ΔΑΚΕ ΑΤΕ

Ομιλία του Πέτρου Βαρβιτσιώτη στη Γ.Σ. ΣΕΤΑΠ 2017


Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 


Ονομάζομαι Βαρβιτσιώτης Πέτρος, είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και χαιρετίζω με την σειρά μου και εγώ την Γενική μας Συνέλευση.


Χωρίς να μακρηγορήσω καθόλου, θα είμαι εξαιρετικά σύντομος, - θα μείνω – όμως – στα 2 βασικά θέματα που πιστεύω ότι αξίζει πραγματικά να σταθεί η Γενική μας Συνέλευση. Στη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και στις θέσεις εργασίας στον κλάδό μας.


Α ΘΕΜΑ) Με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, η ΔΑΚΕ αύξησε τις δυνάμεις της και κατέστη δυνατό να συμβάλλει και να συν-καθορίσει την πορεία του Συλλόγου μας. Όπως είναι γνωστό, η ΔΑΚΕ - σταθερά και διαχρονικά - είναι η παράταξη εκείνη που με επίγνωση των συσχετισμών, με ρεαλισμό, χωρίς στενόμυαλες αντιλήψεις, χωρίς αγκυλώσεις, ιδεοληψίες ή άλλες παρωπίδες επιδιώκει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε όλους μας, την επίτευξη των κοινών μας στόχων, που απαντούν στις αγωνίες τις δικές μας αλλά και των οικογενειών μας.

Και όλα αυτά, κάθε άλλο παρά αυτονόητα είναι, ιδίως σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν του Συλλόγου.


Ήδη, στο διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα η λειτουργία του Συλλόγου μας έχει πλέον αποκατασταθεί. Η εποικοδομητική συμμετοχή της ΔΑΚΕ στο προεδρείο του Συλλόγου έχει συμβάλλει, κατά πρώτον, στη δημοκρατική λειτουργία του συνδικαλιστικού μας οργάνου, το οποίο σέβεται όλες τις παρατάξεις, όλες τις λογικές φωνές, τις γόνιμες αντιθέσεις, την καλοπροαίρετη κριτική. Θυμόμαστε όλοι –στο πρόσφατο παρελθόν - τους κομματικούς, παραταξιακούς και μικρο-συνδικαλιστικούς πατριωτισμούς που μας ταλάνιζαν έως πρόσφατα, έως τις τελευταίες εκλογές, με την απόλυτη ευθύνη βεβαίως του προηγούμενου προεδρείου. Ευτυχώς πλέον από αυτά τα φαινόμενα έχουμε απαλλαχτεί οριστικά.


Δεν υπάρχουν πλέον αποκλεισμένες παρατάξεις από το Προεδρείο, δεν υπάρχουν πλέον αποκλεισμένοι συνάδελφοι και πραγματικά, αυτό το Προεδρείο μπορεί να υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί το σύνολο των συναδέλφων, μέσα από τη σύνθεση, το σεβασμό, τη συλλογικότητα και κυρίως μέσω της θεσμικής λειτουργίας του.


Β ΘΕΜΑ) Η συγκυρία, συνάδελφοι, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο γιατί όλο αυτό το σκηνικό της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, που συνειδητά εξαπάτησε το λαό έχοντας ως μόνο κίνητρο τη νομή της εξουσίας, μας έστειλε ακόμα βαθύτερα στον κυκεώνα της αβεβαιότητας και ταυτόχρονα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού των τελευταίων ετών - με σκοπό την υπέρβαση της κρίσης -να πέφτουν στο κενό.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των δανειστών, ετοιμάζει ένα νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων και ολοκληρώνει ένα σχέδιο που προβλέπει ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δουλειά χωρίς δικαιώματα και κράτος χωρίς κοινωνικές παροχές. Η «δίκαιη ανάπτυξη» που υποσχέθηκαν σημαίνει τελικά αύξηση της φτώχιας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία, και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.

Τα κυβερνητικά σχέδια για ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη, γκρεμίζουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες καταλήγουν - μέσω της δήθεν διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης – σε πλήρεις ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, με αιχμή την ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των μισθών και συντάξεων, τη διεύρυνση και γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς και την αλλαγή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας.


Η κατάσταση αυτή βρίσκει την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο να διέρχεται μια περίοδο ανακατατάξεων, συνεπακόλουθο των ραγδαίων αλλαγών που υφίσταται ο χρηματοπιστωτικός τομέας γενικότερα και μάλιστα ανά τον κόσμο.
 

Ιδίως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει οδηγηθεί τα τελευταία έτη σε μια ραγδαία μεταβολή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του, αλλαγή μετοχικής αύνθεσης-αφελληνισμό, αλλά και σε μια ραγδαία μεταβολή του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού περιβάλλοντός του.

Πρωτίστως λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, αυξήθηκαν άναρχα οι τραπεζικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου, με επακόλουθο τη στροφή των τραπεζών στην περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι τραπεζικές εργασίες περνούν πλέον από την ανάθεση έργου σε τρίτους, στην αυτοματοποίηση, με επακόλουθο να απαξιώνεται το ήδη διαθέσιμο δυναμικό των εργαζομένων και να απορρυθμίζονται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από διαχρονικές κλαδικές συμβάσεις. Ελλοχεύει έτσι και ο σοβαρός κίνδυνος μείωσης του προσωπικού στις τράπεζες: μεσούσης της ύφεσης, και καθώς δε διαφαίνονται εύκολες λύσεις στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας, οι προοπτικές της τραπεζικής απασχόλησης δείχνουν εύλογα αβέβαιες.

Στις συνθήκες αυτές το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τις αδυναμίες του, παραμένει ο μοναδικός θεσμός από τον οποίο όλοι οι εργαζόμενοι προσμένουν και ελπίζουν την προάσπιση των συμφερόντων τους, την υπεράσπιση των κατακτήσεων τους και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Σε αυτές εδώ τις πολύ δύσκολες στιγμές εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα και η συμμετοχή.

Αναμφίβολα, η έκταση και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων του χώρου μας καθιστούν το έργο μας δύσκολο για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπούμε.

Όμως, οι αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος για την προάσπιση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι και πάλι εξαιρετικά επίκαιρες. Η στοχευμένη σπίλωση των συνδικάτων και η αποδυνάμωσή τους που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι στοιχείο που επιβάλλει μια νέα συσπείρωση, μια νέα ενότητα με στόχο να ενισχυθεί η οργάνωση, η συμμετοχή και η δράση των εργαζομένων στις συλλογικές δράσεις των αντιπροσωπευτικών μας οργάνων.
 

Δεν μπορεί όμως να αμφισβητηθεί  η γνήσια, η ειλικρινής, η ανιδιοτελής προσπάθεια του Συλλόγου μας για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας  Στο πλαίσιο αυτό αγαπητοί συνάδελφοι, η μεταξύ μας αλληλεγγύη και συσπείρωση γύρω από το συλλογικό μας όργανο, δεν είναι απλώς επιλογή.

 
Πιστεύω πως είναι μονόδρομος…

Αν μη τι άλλο για το λόγο αυτό, σας καλώ να υπερψηφίσετε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. Άλλωστε, θα πρέπει να περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας το ΔΣ ώστε να του δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να αναπτύξει τη δράση του. Σε μόλις 4 μήνες θητείας του ΔΣ, τυχόν καταψήφιση των πεπραγμένων του μόνον σε ιδεολογική αγκύλωση παραπέμπει….

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας….

 

 

sinergasia

Επικαιρότητα

article thumbnailΠροσφορές για πώληση ακινήτων αξίας €1 δισ. παίρνει η Πειραιώς     Σε φάση ωρίμανσης εισέρχεται σήμερα το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων, που έχει...
Διαβάστε περισσότερα στοΕπικαιρότητα  

Εορτολόγιο/Ημερολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα Γιορτάζουν:

Αύριο Γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

© Copyright 2012 dake-atebank.gr. All rights reserved.