Ομιλία του Θοδωρή Ηλιόπουλου στη Γ.Σ. ΣΕΤΑΠ 2017

 

 Συνάδελφοι καλησπέρα,

Είμαι ο Θοδωρής Ηλιόπουλος από το κατάστημα της  Κάτω Κλειτορίας Αχαΐας κοντά στα Καλάβρυτα εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη ΔΑΚΕ. Είμαι στο κατάστημα από το Ιανουάριο του 2017. Στο ίδιο κατάστημα ήμουν και το 2010. Τότε υπήρχε  κάποια οικονομική  δραστηριότητα στην περιοχή, δίναμε δάνεια, είχαμε άριστες σχέσεις με τον κόσμο, οι πελάτες  έκαναν σχέδια για ανάπτυξη των επιχειρήσεων του και έψαχναν ευκαιρίες και γενικά υπήρχε ένα ευχάριστο κλίμα. Η κρίση δεν είχε αγγίξει την περιοχή τότε.

Φέτος στο ίδιο ακριβώς μέρος με τους ίδιους ανθρώπους  αντίκρισα μια εντελώς διαφορετική εικόνα.  Μέσα στην τελευταία 7ετία   έχουν  φύγει από την Κλειτορία το ειρηνοδικείο, η εφορία, η εθνική τράπεζα και ετοιμάζεται να φύγει και η αστυνομία.  Πρώτη μου μέρα στο κατάστημα τον Ιανουάριο , πρώτος διαπληκτισμός με γνωστό μου πελάτη αγρότη      « με ποιο δικαίωμα δεσμεύω τα χρήματα του  και να τα αποδώσω αμέσως γιατί θα φέρει τον εισαγγελέα».  Οι φίλοι μας οι αγρότες που είχαν μάθει να μην πληρώνουν φόρους βλέπουν την μακριά χείρα της εφορίας να βουτάει τα χρήματα από τα βιβλιάρια τους. Ακολούθησαν και άλλα παρόμοια περιστατικά στη συνέχεια.  Τα βέλη που αφορούσαν τους εφοριακούς της ΔΟΥ Αιγίου πέφτουν πάνω μας γιατί εμάς έχουν μπροστά τους .Και την πληρώνουμε εμείς οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής , οι συνάδελφοι του δικτύου.  Ο ίδιος κόσμος έχει πλέον αγριέψει με αυτά που συμβαίνουν και έχει  μόνο εμάς μπροστά του για  να ξεσπάσει. Και αυτό συμβαίνει σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Από τον επόμενο μήνα ξεκινάνε οι onlineπλειστηριασμοί ξεπερνώντας το σκόπελο των διαπληκτισμών και ακυρώσεων που λάμβαναν χώρα στα ειρηνοδικεία . Διαμέρισμα 80τμ στο κέντρο της Τρίπολης 15ετίας εκπλειστηριάζεται με τιμή εκκίνησης 50.000€. Περιουσίες πρόκειται να αλλάξουν χέρια μέσα σε λίγες ώρες. Και οι τρελαμένοι ιδιοκτήτες ποιους θα βλέπουν μπροστά τους . Πάλι εμάς. Σας προτείνω να δείτε την ταινία 99 σπίτια. Πρόκειται για ταινία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στη στεγαστική κρίση  στην Αμερική που έλαβε χώρα 10 χρόνια πριν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών.

Το 2016 αποχώρησαν 1300 περίπου συνάδελφοι. 50.000.000 είναι το κέρδος της τράπεζας κάθε χρόνο από δω και πέρα. Σύντομα θα έχουμε νέα εθελουσία πιθανόν με στόχο άλλους 1300 συναδέλφους και άλλα 50.000.000 κέρδος για την τράπεζα το χρόνο. Εξάλλου στα σχέδια αναδιάρθρωσης υπάρχουν δεσμεύσεις για μειώσεις των θέσεων εργασίας.

Η εποχή Σάλλα έλαβε τέλος. Σταδιακά αποχώρησε όλη η ομάδα. Έχουμε πλέον νέα ηγεσία που μας έρχεται από το  εξωτερικό.  Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποτελείται κατά το ήμισυ από ξένους. Είμαστε ήδη στη νέα εποχή. Τι μας επιφυλάσσει; Πιθανότατα καταστάσεις που δεν έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και οι οποίες δεν θα είναι  ευχάριστες.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η άμεση ενοποίηση των συλλόγων.  Παρόλες  τις δυσκολίες πρέπει να επιμείνουμε. Γιατί παρά  την αντίθεση κάποιων συνδικαλιστών των άλλων συλλόγων οι υπόλοιποι συνάδελφοι  σίγουρα καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι τους δύσκολους καιρούς που έρχονται,  οι εξελίξεις να μας βρουν όλους ενωμένους σε ένα και μόνο σύλλογο έχοντας με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιήσει τη  δύναμη  μας.

Θα πρέπει να καθιερωθούν οι περιοδείες και οι περιφερειακές συνελεύσεις παρόλο που μέχρι τώρα οι συμμετοχή σε αυτές δεν ήταν η επιθυμητή. Ο συνάδελφος διψάει για ενημέρωση, δεν τον ενδιαφέρουν οι μικροδιαφωνίες ανάμεσα στις παρατάξεις, έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνος, ότι υπάρχει κάποιος να τον βοηθήσει όταν θα έχει κάποιο πρόβλημα.  Ο σύλλογος θα πρέπει να ενημερώνεται για οτιδήποτε συμβαίνει σε κάθε κατάστημα και κεντρική υπηρεσία και να αντιδρά άμεσα και δυναμικά . Έτσι θα ζωντανέψει ξανά η σχέση του συναδέλφου με το σύλλογο μετά το πλήγμα που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια και που φαίνεται και  από τη εικόνα της ετήσιας συνέλευσης σήμερα.

Τέλος η εφαρμογή του οργανισμού εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει. Εφόσον η διοίκηση σφυρίζει αδιάφορα θα πρέπει εμείς να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

sinergasia

Επικαιρότητα

article thumbnailΝέα δεδομένα για τις τράπεζες, με αιχμή το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, δρομολογεί η κρίση του κορονοϊού, βάζοντας...
Διαβάστε περισσότερα στοΕπικαιρότητα  

Εορτολόγιο/Ημερολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα Γιορτάζουν:

Αύριο Γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

© Copyright 2012 dake-atebank.gr. All rights reserved.